Hva er en seksuelt overførbar infeksjon?

En seksuelt overførbar infeksjon (STI) er en sykdom som spres gjennom seksuell kontakt. Dette omfatter vanligvis vaginal, anal eller oral sex, men kan også spres gjennom blod-til-blod kontakt. Nogle av de vanligste STIene inkluderer humant immunsviktvirus (HIV), gonoré, herpes, hepatitt B og syfilis. Noen seksuelt overførbare infeksjoner kan være asymptomatiske i lang tid, så det er viktig å få en regelmessig seksuelt overførbart sykdomstest. Det anbefales også å bruke kondom når du har seksuell aktivitet, for å redusere risikoen for å bli smittet med STI.

Hvilke symptomer kan man oppleve ved en seksuelt overførbar infeksjon?

Symptomer som er knyttet til STI inkluderer, men er ikke begrenset til: utslett, kløe eller smerte ved urinering; uvanlig utflod fra skjeden eller penis; magesmerter; og bekkenområdet smerte. De fleste seksuelt overførbare infeksjoner kan behandles med antibiotika, eller andre legemidler. Det er viktig å snakke med en lege hvis du tror at du har fått en STI, slik at riktig behandling kan startes.

Noen STI-er, som HIV, har ingen kur og kan være livstruende hvis de ikke blir riktig behandlet. De fleste seksuelt overførbare infeksjoner er fortsatt smittsomme selv om de er behandlet så det er viktig å informere alle sexpartnere om den mulige eksponeringen og la dem få testet.

Hvordan kan man behandle en seksuelt overførbar infeksjon?

Behandlingen avhenger av hvilken STI som er diagnostisert. Hvis en person har testet positivt for HIV, kan de bli foreskrevet antiretroviral behandling som reduserer risikoen for å utvikle aids og andre komplikasjoner.

Noen seksuelt overførbare infeksjoner kan behandles med antibiotika, mens andre kan behandles med antivirale legemidler eller kremer.

Hvordan kan man forebygge en seksuelt overførbar infeksjon?

Forebygging er det beste middel for å unngå seksuelt overførbare infeksjoner. Dette betyr å ta flere forholdsregler når man har sex, som å alltid bruke kondom og lavere antall sexpartnere.

Man bør også få regelmessige tester for STIer, spesielt hvis du har en ny partner eller mange partnere. Det er viktig at alle tidligere partnere blir informert om mulig risiko og tilbudt testing så vel.

Er det farlig å ha en seksuelt overførbar infeksjon?

Det avhenger av type infeksjon, men noen STIer er farligere enn andre. Humant immunbristvirus (HIV), for eksempel, kan føre til alvorlige helsemessige komplikasjoner hvis den ikke behandles riktig. Det samme gjelder hepatitt B og syfilis. Derfor er det veldig viktig å oppsøke lege umiddelbart hvis du tror at du er smittet med en STI.

Kan man dø av en seksuelt overførbar infeksjon?

Noen seksuelt overførbare infeksjoner kan være livstruende hvis de ikke behandles riktig. Dette gjelder blant annet HIV, hepatitt B og syfilis.

Hvor vanlig er seksuelt overførbare infeksjoner i Norge?

I Norge er seksuelt overførbare infeksjoner et økende problem. Ifølge Statens helsetilsyn var det 19 855 tilfeller av seksuelt overførbare infeksjoner registrert i 2019, en økning på 7% fra 2018. Dette inkluderer klamydia, gonorré, syfilis og HIV-smittede personer. Den høyeste forekomsten av STI ble rapportert blant mennesker under 35 år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *